Het bewogen verhaal van De Passie in Sint-Niklaas

Er was eens… De Passie 2020 in Sint-Niklaas. Dat was althans de bedoeling. Op 4 april 2020 had op de grootste markt van het land een live spektakel moeten plaatsvinden – voor de vierde keer in Vlaanderen – waarbij bekende en minder bekende acteurs het lijdensverhaal van Jezus op een moderne manier vertolkten voor een breed publiek. De parochie in Sint-Niklaas was er helemaal klaar voor… en toen kwam de pandemie roet in het eten gooien.

We spoelen een paar golven voort naar december 2021, met een nieuwe variant van het virus voor de deur. Geen derde uitstel meer. Dat was al duidelijk. Riskeren we het dan toch maar? Maar hoe gek is het om promotie te maken voor een groots spektakel op een moment dat iedereen alles weer moet afblazen? En als het dan uiteindelijk niet mag doorgaan, dan lopen de onkosten op, zonder resultaat… Toch willen we alle artistieke inspanningen niet verloren laten gaan… „Op zoek naar een corona-veilig alternatief dan maar”, zei de parochieploeg aan de stuurgroep. „Wat denk je van een voorstelling in de Stadsschouwburg, te bekijken via TV OOST en Kerknet?”, vroeg de stuurgroep aan regisseur Stefan Van Guyse. „Wat denken jullie van een film?”, klonk zijn reactie.

Een paar vergaderingen van de parochieploeg, de pastorale vzw en de stuurgroep verder kunnen we Stefans vraag beantwoorden: „Fiat!” Kortom, het live spektakel ‘De Passie 2020 +1+1’ werd definitief ten grave gedragen, maar dan wel om het te laten verrijzen als ‘De Passie Sint-Niklaas, de film’.

De opnames vonden plaats in de zomer van 2022. Eerst zorgden Jan Wagemans met zijn muzikanten en Simon Vander Beken met zijn ‘passioneel’ gelegenheidskoor voor de arrangementen en opnames van de muziek.

Na de opnames boog de stuurgroep zich over het in orde brengen van de nodige administratie. Vanaf februari begonnen de concrete voorbereidingen voor de première en de verspreiding van de film.

Hopelijk kunnen we dankzij de film nog meer mensen bereiken dan met het oorspronkelijke concept. Zo is het ons voornemen om de film in de komende jaren telkens opnieuw een tijdje online te plaatsen in de veertigdagentijd. Moge hij zo helpen bij het verspreiden van de Blijde Boodschap!