Zondag 18 maart – 35ste impuls

Omdat we geloven dat het goede uiteindelijk zal overwinnen. Op zondag brengen we enkel goed nieuws uit de actualiteit.

Kinderen die gepest worden op school. Omdat ze een bril hebben, te dik zijn of te dun. Omdat ze rood haar hebben of juist rode schoenen terwijl dat blauwe moeten zijn. Kinderen die gepest worden omdat ouders arm zijn of te rijk. Er is altijd wel een reden om te pesten, of gepest te worden. Pesten gebeurt al eeuwen lang en zal nooit volledig stoppen. En toch is er hoop, toch is er vreugde! Er is steeds meer aandacht voor pesten! Leerkrachten en ouders zijn er steeds alerter op. En doordat bekende jeugdidolen, zangers, voetballers en iedereen die door jongeren cool gevonden worden zich steeds vaker openlijk uitspreken tegen pesten beseffen ook pesters steeds vaker dat hun gedrag niet cool is maar stom.

Lees het artikel.

 

Zaterdag 17 maart – 33ste impuls

Op de ‘Stille’ zaterdagen moet er niet veel gezegd worden. Verwijlen bij een beeld, een bijbelvers.

Nog nooit heeft een mens zo gesproken. Jn 7, 46

Vrijdag 16 maart – 32ste impuls

Eenzaamheid is een actueel thema, maar het is al zo oud als dat er mensen zijn. Ook in de bijbel zien we nog al eens figuren worstelen met eenzaamheid.

de arme, de hongerige… – JES 58,9-12

9Als gij dan roept, geeft Jahwe u antwoord, en smeekt gij om hulp, Hij zal zeggen: `Hier ben Ik!’ Als gij het juk uit uw midden verwijdert, geen vinger bedreigend meer uitsteekt en geen valse aanklachten indient, 10de hongerige aanbiedt wat gij voor uzelf verlangt en de onderdrukte met voedsel verzadigt, dan zal uw licht in de duisternis opgaan, uw nacht als de heldere middag zijn. 11Dan zal Jahwe u steeds blijven leiden, in verschroeide oorden uw honger stillen. Hij zal uw krachten sterken en gij zult zijn als een rijkbesproeide tuin, als een bron die nooit teleurstelt als men om water komt. 12De oude ruïnes worden dan door u weer opgebouwd, gij herstelt de fundamenten van vroegere geslachten. Een hersteller van bressen zal men u noemen, herbouwer van straten.
Als wij God om hulp roepen, dan antwoordt Hij ons. Wanneer merkte ik het laatst iemand op die om hulp riep, die eenzaam, ziek, hongerig… was?

Donderdag 15 maart – 31ste impuls

Saskia probeert Jezus concreet te volgen door de werken van barmhartigheid te doen. De ene dag lukt dat al beter dan de andere dag. Op donderdag geven we met foto’s een verslagjes uit haar dagboek een inkijk.

Ergernis geduldig verdragen

bdr

Als het op het verkeer aankomt, dan lukt me dat niet zo goed. Het verkeer in Antwerpen is soms een ware jungle, zeker nu er aan de leien volop gewerkte wordt. Niet iedereen houdt zich altijd aan de regels. Auto’s op het fietspad, fietsers op het voetpad, bestuurders die het rode licht negeren. Het is altijd weer een hele onderneming om ongeschonden van A naar B te komen. Ik erger me dan ook nog al eens in het verkeer en kan soms bijbehorend geroep en getier niet altijd onderdrukken. En dat terwijl ik zelf ook absoluut geen engel ben in het verkeer.

Groetjes,

Saskia

Woensdag 14 maart – 30ste impuls

Vergeven, verzoenen, soms lijkt het onmogelijk. Aan de hand van vrolijke liedjes, tekstfragmenten en pakkende filmpjes laten we zien dat verzoening mogelijk is!

Dinsdag 13 maart – 29ste impuls

Soms komen we voor moeilijke en verdrietige situaties te staan. God lijkt dan heel ver weg. Op dinsdag laten we aan de hand van getuigenissen en beelden zien hoe mensen om zijn gegaan met moeilijke tijden. Waar putten ze weer hoop en kracht?

Toen Alice Herz-Sommer onderstaand interview gaf, was ze 109 jaar oud. Zij overleefde  het concentratiekamp van Terezin en was, op datum van deze beelden, de oudste overlevende van de holocaust.

In minder dan één minuut vertelt ze het geheim van haar lange, gelukkige leven.

 

Zondag 11 maart – 27ste impuls

Omdat we geloven dat het goede uiteindelijk zal overwinnen. Op zondag brengen we enkel goed nieuws uit de actualiteit.

Veel mensen vinden het leuk: kleding kopen. We consumeren veel en graag. Hoe en waarvan die kleding gemaakt wordt, daar hebben we ons lang niet zo druk over gemaakt. Totdat werkelijk aan het licht kwam in welke erbarmelijke omstandigheden mensen werken die onze kleding maken wanneer in Bangladesh kledingfabriek Rana Plaza instortte in 2013. 1000 mensen kwamen om en 2000 mensen raakten gewond. De omstandigheden zijn nu, 5 jaar later, nog lang niet altijd optimaal. Veel mensen maken nog altijd veel te lange dagen, krijgen en te laag loon en werken onder ongezonde omstandigheden. En toch is er hoop, en toch is er vreugde! Steeds meer consumenten en kledingwinkels worden bewust van hun verantwoordelijkheid. Zo komt kledingketen C&A met een duurzame lijn.